Kennelyskähän on koirien ylähengitystietulehdus, jolla on useita eri aiheuttajia (virukset, bakteerit). Tartunnan itämisaika vaihtelee 1-14 vrk välillä, riippuen aiheuttajasta. Yleisimmin tartunta leviää pisaratartuntana lemmikistä toiseen, mutta sen on todettu levinneen myös mm. ihmisen, ruokakuppien yms. välityksellä.

Kennelyskärokote ei ikävä kyllä suojaa koiria 100%:sti taudilta, mutta on todettu, että rokotetut koirat saavat lievempiä oireita kuin rokottamattomat.

Oireina havaitaan pääasiassa yskää ja kakomista, jolloin koira yskii ja lopuksi ”yrittää oksentaa” . Mikäli ensioireena on voimakas kakominen, omistaja saattaa epäillä, että koiran kurkkuun on jäänyt jotain kiinni esim keppi/luunsiru tms.. Osa lemmikeistä saattaa olla kovinkin kipeitä, apaattisia, kuumeisia ja ruokahaluttomia ja niillä saattaa olla myös silmä- ja sierainvuotoa.

Periaatteessa kennelyskää voitaneen verrata ihmisten flunssaan ja hoitokin on pääperiaatteessaan sama eli lepo, jolloin oireiden ilmaantuessa vältetään koiran rasittamista/pidetään se levossa ja vältetään toisia koiria taudin leviämisen estämiseksi. Suurella osalla koirista oirekuva on itsestään rajoittuva eli menee muutamissa päivissä ohi ilman lääkitystä. Mikäli oirekuva levosta huolimatta jatkuu yli viikon, koiran vointi heikkenee (sillä on esim. kuumetta tai ruokahaluttomuutta), kannattaa hakeutua eläinlääkäriin lääkitystarpeen arvioimiseksi.

Koska kyseessä on tarttuva vaiva, pyydetään lemmikin omistajaa ensin ilmoittautumaan vastaanotolla ja pitämään lemmikki autossa, kunnes sille annetaan lupa tulla vastaanotolle muiden potilaiden tartuntojen estämiseksi.