Joulun ja uuden vuoden aika lemmikkiperheessä

Joulun aikaan lemmikkiperheeseen liittyy moninaisia vaaratekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon joulua juhliessa.

Joulukukat

Hyasintti ja joulutähti joulunajan kukkasista saattavat aiheuttaa lemmikeille oireita. Hyasintin syömisestä ja pureskelusta seuraa erilaisia ruuansulatuskanavan vaivoja (pahoinvointi, oksentelu, ripuli). Joulutähdessä myrkyllistä on kasvin sisältämä valkoinen maitiaisneste ja se aiheuttaa yleensä limakalvoärsytystä.

Mikäli lemmikki on päässyt maistelemaan hyasinttia tai joulutähteä sille voi ensiapuna koettaa antaa lääkehiiltä (saa apteekista, Carbo Medicinalis, annostuksia kts. alla). Lääkehiili annostellaan mieluiten hiilijauheena. Mikäli annetaan hiilitabletteja ne tulee antaa murskattuina ja sekoitettuna veteen ”velliksi”. Aina on syytä kuitenkin ottaa yhteys myös eläinlääkäriin.

Jouluruuat

Joulu on ihmisille usein odotettu juhla juuri jouluun liittyvien erilaisten ruokanautintojen vuoksi. Lemmikkien kohdalla on syytä muistaa, että niiden suolisto ja yleinen hyvinvointi ei kaipaa ruokavalion vaihdoksia, vaan päinvastoin ruokavalioon normaalisti kuulumaton herkuttelu jouluruuin saattaa aiheuttaa niille suolistohäiriön (oksentelua ja ripulia) ja sen seurauksena jopa vakavan nestehukan. Siksi suositellaankin, että lemmikille annetaan myös jouluna sitä samaa ”tavallista” ruokaa, johon sen suolisto on tottunut ja jätetään herkuttelu meille ihmisille. Toki pienen maku- tai herkkupalan voi antaa, kunhan pääasiallinen ravinto on ”tuttua ja turvallista”.

Mikäli lemmikki kuitenkin pääsee varastamaan jouluherkkuja tai sille niitä epähuomiossa annetaan on syytä muistaa seuraavat seikat: mm. suklaa on suuressa määrin annettuna lemmikille myrkyllistä, samoin ksylitoli (kts. alla). Lisäksi esimerkiksi kinkun rasvoista saattaa seurata jopa vakava henkeä uhkaava haimatulehdus. Eli näissä tapauksissa on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Punajuuren syönti saattaa aiheuttaa virtsan värjääntymisen punertavaksi, mutta tämä ei yleensä ole vaarallista.

Suklaa ja ksylitoli

Sekä suklaa että ksylitoli saattavat olla vaarallisia lemmikille. Ksylitoli stimuloi voimakkaan insuliinierityksen ja saattaa täten johtaa jopa henkeä uhkaavaan veren sokerin alenemiseen. Suklaan myrkyllisiä aineosia ovat teobromiini ja kofeiini. Suklaa on sitä myrkyllisempää mitä enemmän se sisältää teobromiinia ja kofeiinia eli periaatteessa mitä tummempaa suklaa on sitä helpommin siitä aiheutuu ongelmia koiralle, esim. tumma kaakaojauhe sisältää runsaasti teobromiinia ja aiheuttaa täten pienelläkin annoksella oireita. On syytä muistaa, että konvehtirasioiden suklaa on usein juuri tummaa suklaata.

Ksylitolin myrkyllinen annos on n. 1 g/eläimen painokilo (1 purukumityyny n. 1.4 g). Oireina havaitaan oksentelua, väsymystä, tärinää, kouristelua, shokki, kooma ja kuolema. Ensiapuna koira tulee välittömästi oksennuttaa, mikäli syömisestä on kulunut alle 1 h (kotona annetaan 3% vetyperoksidiliuosta 2 ml/kg, annos voidaan toistaa 15 minuutin kuluttua, saa apteekista) ja/tai koiralle annetaan lääkehiiltä (esim. 1g/kg, esim. Carbomix, saa apteekista). Alhaisen sokeritason vuoksi koiralle tulee antaa hunajaa tai sokerivettä ikeniin ja syöttää ruokaa. Ota myös yhteyttä eläinlääkäriin.

Myrkyllisen suklaa-annoksen omalle koirallesi voit tarkistaa oheisesta National Geographic lehden linkistä. Oireet voivat alkaa viiveellä vasta 2-3 vrk:n kuluttua. Oireita ovat verinen oksennus, ripuli, mahakivut, levottomuus, virtsan tiputtelu, lihasnykäykset, kouristelu, hengityslama ja sydänpysähdys.

Ensiapuna koira tulee oksennuttaa, jos syömisestä on kulunut alle 1 h (kotona annetaan 3% vetyperoksidiliuosta 2 ml/kg, annos voidaan toistaa 15 minuutin kuluttua, saa apteekista) ja/tai koiralle annetaan lääkehiiltä (esim. 1g/kg, esim. Carbomix, saa apteekista). Lääkehiiltä annettaessa tulee huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Ensiavun jälkeen tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Taikina

Joulun leipomisten aikana kannattaa myös muistaa pitää pullataikina koiran ulottumattomissa. Hiiva käyttää taikinan sokeri etanoliksi, jolloin koira saattaa altistua etanolimyrkytykselle. Myrkytysriski riippuu syödyn taikinan määrästä ja lemmikin koosta. Etanolimyrkytyksen oireina ilmenee käytösmuutoksia, hoippumista, pahimmillaan tajuttomuutta ja kuoleman.
Hoitona oksetus, vatsahuuhtelu, lääkehiili ja muut tukihoidot ja tutkimukset tilanteesta riippuen.

Lisäksi taikina saattaa turvota koiran mahassa aiheuttaen mahalaukun kaasuuntumista ja laajentumaa altistaen mahalaukun kiertymälle.

Muita myrkyllisiä syötäviä

On syytä muistaa, että myös mm. rusinoiden, viinirypäleiden, karambolan, aprikoosin, makadamiapähkinöiden, avokadon, kahvin, kaakaon, kolajuomien (coca-cola yms), sipulin ja valkosipulin tiedetään olevan lemmikeille myrkyllisiä.

Joululahjanarut ja kuusenkoristeet

Erityisesti kissat ovat kiinnostuneita lahjapakettien naruista ja erilaisista kuusenkoristeista. Syötynä molemmat saattavat aiheuttaa jopa vakavan suolitukoksen, joten lahjanarut kannattaa siivota ja kuusenkoristeet asettaa kissan ulottumattomiin välttyäkseen vakavilta seuraamuksilta.

Kynttilät ja ilotulitteet

Kynttilät kiinnostavat elävällä liekillään kissoja, jotka polttavatkin liekissä helposti viiksikarvansa, mikä ei ole vaarallista, vaan esteettinen haitta Harvoin on kyse suuremmista palovammoista. Mikäli näin kuitenkin tapahtuu, tuli tukahdutetaan, kuten muukin palo ja tällöin on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Ilotulitteet aiheuttavat monessa lemmikkiperheessä huolta ja murhetta, lähinnä sen takia, että lemmikit pelkäävät ilotulitteiden aiheuttamaa pauketta ja jytinää. Helpointa on ulkoiluttaa lemmikki sellaisina ajankohtina, jolloin ilotulitteita ei räjäytellä. Lemmikin rauhoittamiseen kotikonsteina voi kokeilla esim. feromoni (Adaptil/Feliway, saa eläinlääkäriklinikoilta, apteekista) kaulapantaa, suihketta tai haihdutinta. On myös saatavissa erilaisia ”luontaistuotteenomaisia” valmisteita, joita voi koettaa lemmikin rauhoittamiseen (Esim. Calmex, saa eläinlääkäriklinikoilta, apteekista). Joidenkin tuotteiden kohdalla käyttöä suositellaan alkavaksi hyvissä ajoin ennen stressaavaa tilannetta, joten ole ajoissa liikkeellä! Lisäksi eläinlääkäriltä on saatavissa lemmikin tilapäiseen rauhoittamiseen lääkitystä. Tällaisissa tapauksissa on oltava yhteydessä eläinlääkäriin ja tarvittaessa varattava lemmikille aika vastaanotolle.
Myös käytetyt ilotulitepakkaukset on syytä pitää pois lemmikkien ulottuvilta, sillä ne sisältävät ruutia yms. kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa nieltynä lemmikille myrkytyksiä.

Patterit ja jouluvalot

Paristot, joita jouluna kaikkine patterikäyttöisine leluineen ja laitteineen on ehkä tavanomaista runsaammin esillä, kannattaa pitää lemmikkien ulottumattomilla, sillä ne kiinnostavat monesti erityisesti koiria. Mikäli koira pureskelee pariston, siitä saattaa aiheutua jopa hengenvaarallisia syöpymiä suuhun ja mahasuolikanavaan. Paristosta riippuen myös raskasmetallimyrkytys on mahdollinen. Kokonaisina nieltynä paristo puolestaan saattaa kulkeutua mahasta suolistoon altistaen suolitukokselle.
Jouluvalojen asetteluun, etenkin sisätiloissa, on lemmikkiperheessä syytä kiinnittää huomiota. Lemmikit, koirien ja kissojen lisäksi myös jyrsijät saattavat pureskella valojen yms. laitteiden johtoja ja altistua sähköiskuille. Voimakas sähköisku voi johtaa jopa lemmikin äkkikuolemaan.

Vastaanottomme ollessa kiinni lähiseudun päivystävät eläinlääkärit löytyvät täältä.