Korvatulehdus

Korvatulehdus on äkillinen (akuutti) tai pitkittynyt (krooninen) ja tulehdus voi kattaa kaikki korvakäytävän osat eli ulkokorvan, keskikorvan ja sisäkorvan tai vain jonkin näistä. Yleisin on ulkokorvan tulehdus. Korvatulehduksen tyypilliset oireet ovat pään ravistelu, korvan raapiminen, korvan punoitus ja/tai haju korvakäytävästä. Keski- /sisäkorvan tulehduksesta kärsivä lemmikki saattaa kävellä pää vinossa ja sillä saattaa jopa olla tasapainohäiriöitä. Korvatulehduksia esiintyy kaikilla lemmikkieläimillä, vaikkakin koirilla se on yleisempi vaiva kuin kissoilla ja jyrsijöillä.

Korvatulehduksen esiintymiseen on useita eri syitä. Korvatulehdukselle altistavat mm. korvakäytävän rakenne ja korvan malli (mm. luppakorva tai kapea ja pitkä korvakäytävä), kosteus (esim. uivat koirat), likaisuus ja joskus myös karvaisuus (tietyt rodut mm. villakoirat yms.). Lisäksi korvatulehduksen syynä saattaa olla mm. allergia, atopia, ulkoloiset (mm. korvapunkit), märkivät ihotulehdukset korvan alueella, vierasesineet (mm. roskat korvakäytävässä) sekä erilaiset korvakäytävän kasvaimet. Korvatulehdusta pahentavat ja ylläpitävät mm. korvakäytävän ihon paksuuntuminen kroonisen korvatulehduksen seurauksena sekä korvakäytävän hiiva- ja / tai bakteerikasvu.

Korvatulehduksen hoito:

Korvatulehduksen hoitoon käytetään joko paikallishoitoa korvatippoina tai suun kautta annettavaa lääkitystä tai usein myös molempia yhdessä. Lisäksi korvan mekaaninen puhdistus erityisesti ulkokorvan tulehduksessa on yleensä jopa välttämätöntä tulehduksen paranemiseksi.

Korvan mekaaninen puhdistus:

Korvatulehduksessa korvan oma puhdistusmekanismi on heikentynyt ja korvaan kertyy eritettä. Korvaeritteen mekaaninen puhdistus on edellytys korvatulehduksen paranemiselle, sillä korvaerite edesauttaa edelleen bakteerien ja hiivojen lisääntymistä sekä estää korvalääkkeiden paikallisen vaikutuksen. Huonosti puhdistettu korvakäytävä ylläpitää tulehdusta tai aiheuttaa sen nopean uusimisen.

Korva tulisikin puhdistaa korvatulehduksen aikana aina, mikäli sinne on kertynyt eritettä – alkuun jopa päivittäin. Korvan puhdistukseen on markkinoilla useita erilaisia puhdistusaineita, jotka irrottavat hyvin likaa ja joiden käyttö on suositeltavampaa kuin veden tai haavapuhdistusaineiden.

Korvakäytävään kaadetaan loraus korvapuhdistusainetta ja annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen korvaa hierotaan sen tyvestä ulkoisesti, jotta saadaan erite kohoamaan ylös ja ulospäin. Tämän jälkeen kannattaa antaa eläimen tämän jälkeen ravistaa itse päätään, jolloin erite ”lentää” ulos korvasta (mutta tämä kannattaa tehdä vain tilassa, jossa roiskeista ei ole haittaa). Lopuksi vielä kuivataan korvakäytävän suuaukko esimerkiksi pumpulilla. Pumpulipuikkoja ei puhdistukseen tule kotona käyttää.

Kontrollikäynti eläinlääkärillä lääkekuurin lopulla on suotavaa, jotta tarkastetaan onko tulehdus asettunut vai tarvitaanko lisälääkityksiä. Kroonisissa korvatulehdustapauksissa kontrollikäyntejä saattaa olla useita ja hoito hyvinkin pitkällistä.

Ohjeet_Korvatulehdus_04