Madotus

Loistartunta on usein oireeton varsinkin aikuisilla eläimillä. Loiset on kuitenkin syytä hoitaa pois, sillä ne vaikuttavat lemmikin yleiskuntoa heikentävästi. Erityisen tärkeä on huolehtia pentujen, sekä astutettavien ja kantavien lemmikkien sekä ulkona vapaasti liikkuvien lemmikkien loishäädöstä.

Koiran yleisimmät sisäloiset ovat: suolinkainen, hakamato, piiskamato ja heisimato.
Kissoilla tavataan yleisimmin suolinkaisia ja heisimatoja.

Loistartunnan oireita:

Kuten mainittu loistartunta saattaa olla täysin oireeton. Yleisimpinä oireina havaitaan spagettimaisia suolinkaisia oksennuksessa sekä peräaukon ympärillä ja/tai ulosteessa spagettimaisia tai riisinjyvämäisiä loisten jaokkeita.

Yleisoireina saatetaan havaita turkin kiillottomuutta, ripulia, laihtumista (usein lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta paino ei nouse), oksentelua ja vatsan ”pömpöttämistä” (pennut, epämääräistä yskimistä ja tulehduksia yleiskunnon heikkenemisen seurauksena.

Loishäätö:

Loishäädön (madotuksen) tarpeen voi selvittää tutkimalla ulostenäytteestä ns. madon munat ja antaa lääkitys vain tarvittaessa tai loishäädön voi tehdä rutiininomaisesti 1-2 kertaa vuodessa. Toisaalta lemmikin voi joutua madottamaan tätä useamminkin esimerkiksi pennut, kantavat, ulkona vapaasti liikkuvat lemmikit ja ulkomailla paljon matkustelevat eläimet.
Loistartunta on yksinkertaista hoitaa apteekista tai eläinlääkäriasemalta hankittavalla matolääkkeellä. Matolääkkeitä on monia erilaisia valmisteita, joista varmasti löytyy jokaiselle lemmikille sopiva vaihtoehto.