Ohjeita myrkytysten varalta

Erityisesti koirat syövät helposti erilaisia vieraita aineita ja materiaaleja esim. lääkkeitä, suklaata, xylitolia, pesuaineita tai juovat sinilevävettä jne.

Kissat valikoivat yleensä paremmin syötävänsä, joten myrkytykset eivät niillä ole ihan yhtä yleisiä (lukuun ottamatta rotanmyrkkyä).

Myrkytysten vaikutukset kohdistuvat tyypillisimmin keskushermostoon, mahasuolikanavaan, maksaan ja/tai munuaisiin tai verenkiertoon.

Myrkytysepäilyissä on aina syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin!

Tärkeitä tietoja ennusteen asettamiselle ovat: mitä, milloin ja kuinka paljon eläin on syönyt, mitä oireita ilmennyt ja milloin.

Myös ensiapu riippuu mm. siitä, mitä ja milloin lemmikki on syönyt. Mikäli lemmikki on altistunut ulkoisesti myrkylliselle aineelle tai esim. öljylle, tulee se pestä välittömästi (öljyn tms. öljypohjaisten vieraiden aineiden pesuun astianpesuaine ”Fairy” on käyttökelpoinen).

Koiran oksettaminen

Mikäli koira on syönyt äskettäin vierasta ainetta, kannattaa se oskettaa mahdollisimman pikaisesti. Oksettamista ei kuitenkaan saa tehdä, mikäli eläin on syönyt syövyttävää myrkkyä tai se ei ole täysin tajuissaan. Koira oksentaa paremmin, mikäli sen mahalaukku on täynnä. Eli mikäli mahdollista ja lemmikki syö, kannattaa sille antaa pehmeää, puuromaista ruokaa ennen oksetusta. Oksettaminen tehdään kotioloissa joko suolalla tai vetyperoksidilla, ei siis peräjälkeen molemmilla.
Suolasta (1-2 tl) tehdään kostea pallo, joka työnnetään syvälle koiran nieluun. Suolalla voi koettaa oksettaa vain kerran.
Vetyperoksidia annetaan suoraan suuhun noin 2 ml/kg. Vetyperoksidiannoksen voi tarvittaessa uusia kertaalleen.

Mikäli koira ei oksenna 10 minuutissa ja tiedetään, että se on syönyt vaarallista, ei syövyttävää ainetta, on syytä hakeutua eläinlääkäriin. Eläinlääkärissä lemmikki voidaan oksettaa lääkkeellisin keinoin ja tarvittaessa sille voidaan tehdä tarvittavat jatkotoimet.

Oksettaminen ei merkitse, että kaikki syöty myrkky olisi poistunut elimistöstä, joten lääkehiilen antaminen on myös suotavaa.

Lääkehiili

Lääkehiiltä käytetään myrkyllisten aineiden imeytymisen estämiseksi. Lääkehiiltä (Carpomix) saa apteekista ilman reseptiä. Rakeinen lääkehiili, joka sekoitetaan veteen nesteeksi, on lemmikeille tehokkaampaa ja usein helpompi annostella kuin hiilitabletit. Hiiliannos on n 1-2g/eläimen elopainokilo (10 kiloiselle 10-20 grammaa, Carbomix pullossa on 50g hiiltä).

Mahalaukun huuhtelu

Mahalaukun huuhteluun joudutaan joskus turvautumaan myrkytystapauksissa. Toimenpide tehdään aina harkinnan mukaan, yleensä 2-4 tunnin kuluessa myrkyllisen aineen syömisestä.

Tukihoitona useimmissa myrkytyksissä oksettamisen ja lääkehiilen annon jälkeen/lisäksi on elintoimintojen ylläpito (=nesteytys, mahdollisesti hapetus, ruumiinlämmön ylläpito, kouristusten estäminen yms. tarvittavat lääkitykset).

Yleisimpiä myrkytyksiä

Myrkytysepäilyissä on siis aina syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin! Alla on vain suuntaa antavaa ohjeistusta!

Suklaa
Suklaan myrkylliset aineosat ovat teobromiini ja kofeiini. Myrkyllinen annos teobromiinia koiralle on 100-250 mg/elopainokilo. Tummassa suklaassa on enemmän teobromiinia kuin valkoisessa tai maitosuklaassa.On myös syytä muistaa, että kahvissa,teessä, energiajuomissa ja coca colatyyppisissä juomissasekä kofeiinitableteissa on kofeiinia, joten kaikki edellä mainitut voivat myös aiheuttaa myrkytysoireita niitä nauttimaan päässeelle lemmikille.

Makeassa tummassa suklaassa on teobromiinia noin 5 mg/g suklaata kun maitosuklaassa sitä on 1,5- 2,1 mg/g suklaata ja valkoisessa suklaassa 0,01 mg/g. Myös kaakaossa on teobromiinia, tummassa kaakaojauheessa peräti 10-31mg/g jauhetta.

Myrkyllisen määrän ja mahdollisten oireiden ilmaantuvuuden voit tarkistaa oheisesta National Geographic lehden linkistä. Voit valita koiran painon ja katsoa grammoina koiran syömän suklaamäärän laadun mukaan ja näet suoraan mitä oireita mahdollisesti ilmaantuu.

Vomiting and diarrhea = oksentelu ja ripuli

Rapid heartbeats = sydämen kiihtynyt syke

Tremors and seizures = lihasvärinää ja kohtauksia

Potential death = kuolema mahdollinen

Suklaamyrkytyksen oireina on veristä oksentelua, ripulia, sydänperäisiä oireita, munuaisvaurioita, jopa hengityslama ja kuolema. On huomioitava, että oireet voivat alkaa viiveellä, jopa vasta muutaman vuorokauden kuluttua.

Ksylitoli
Ksylitolin syöminen aiheuttaa äkillisien insuliinin erityksen koirilla ja saattaa johtaa äkilliseen veren sokerin alenemiseen. Myrkyllinen määrä ksylitolia on 1g/elopainokilo. Yhdessä purukumityynyssä on ksylitolia n. 1,4 g eli kilon painoiselle koiralle jo yksi purukumi saattaa olla kohtalokas.

Ensiapuna oksetus ja veren sokeritason nostaminen eli lemmikille annetaan sokeria tai hunajaa suoraan suuhun 15-30 minuutin välein ja lisäksi ruokaa pieniä annoksia kerrallaan usein.

Rotanmyrkky
Rotanmyrkyn warfariini estää K-vitamiinin imeytymistä ja aiheuttaa siten veren hyytymishäiriön. Myrkyllinen annos vaihtelee myrkyn mukaan, mutta se on koiralle n. 25-50 mg/elopainokilo ja kissalle 5-50 mg/elopainokilo.

Oireina saattaa siis ilmetä verenvuotoa suusta tai peräaukosta. Mutta hyytymätön veri saattaa myös kertyä rinta- tai vatsaonteloon aiheuttaen esim. veristä ulostusta tai oksentelua tai yskää.

Hoito riippuu myrkystä, syödystä määrästä ja oireista.

Sinilevä
Sinilevien myrkyllisyys vaihtelee, joten myös oirekuvan vakavuus vaihtelee suuresti. Oireet (heikkous, oksentelu, verinen ripuli/oksennus, tajuttomuus ja jopa kuolema) ilmenevät useimmissa tapauksissa kuitenkin melko nopeasti 15-30 minuutin kuluessa. Sinilevämyrkytyksen seurauksena voi ilmetä myös maksan ja munuaisten vajaatoimintaa.

Hoitona oksetus, vatsahuuhtelu, lääkehiili ja muut tukihoidot ja tutkimukset tilanteesta riippuen.