Ylipaino

Ylipaino on lemmikeillä hyvin yleinen ravintoperäinen sairaus. Taipumus ylipainoisuuteen lisääntyy usein iän mukana. Ylipaino on yleisempää nartuilla kuin uroksilla. Lisäksi sterilointi ja kastraatio lisäävät ylipainoriskiä lemmikeillä. Kissoista ylipainoa on enemmän sisäkissoilla verrattuna kissoihin, jotka pääsevät liikkumaan vapaasti ulkona.

Yleisin syy liikapainoon on ravinnon saannin ja kulutuksen epätasapaino.

Ylipaino altistaa lemmikin mm. liikuntaelimistön sairauksille (nivelrikko, selkärangan rasitusvammat, nivelsidevauriot), sokeritaudille, munuaisvaivoille, ummetukselle, hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksille ja niiden pahenemiselle (mm. astman paheneminen) sekä synnytysvaikeuksille. Kissoilla riski erilaisiin iho-ongelmiin lisääntyy ylipainin mukana, sillä lihavuus estää usein kissoille luontaisen turkin huollon. Lisäksi anestesiariski (nukutusriski) erilaistenleikkaustoimenpiteitten ja esim. hammaskiven poiston yhteydessä lisääntyvät.

Ylipainoisen lemmikin laihduttamiseen pätee samat neuvot kuin ihmisillekin eli järjestetään energian kulutus saantia suuremmaksi. Lemmikin laihduttaminen on pitkäjänteistä ja aikaa vaativaa puuhaa ja siihen menee useita viikkoja, jopa kuukausia riippuen laihdutettavasta määrästä.

Laihtumiselle on eduksi, mikäli ruoka annetaan useassa pienessä erässä/vuorokausi. Lisäksi suositellaan ruuan vaihtamista, sillä on todettu, että laihtuminen onnistuu paremmin, mikäli ruokavalio on muutettu kokonaan kuin silloin, kun annetaan samaa vanhaa ruokaa pienempiä annoksia.
Laihduttamisen aluksi on hyvä määrittää lemmikin ihannepaino tai tavoitepaino, johon laihduttamisella pyritään. Tarkoitus on antaa ruokaa sellainen määrä, joka sisältää 60-75 % siitä päivittäisestä kalorimäärästä, joka on tarkoitettu tavoitepainoiselle lemmikille annettavaksi päivittäisenä ylläpitoannoksena. Siis mikäli esimerkiksi koira painaa 40 kg ja sen tavoitepaino on 30 kg, annetaan ruokaa 60-75% siitä määrästä, jonka valmistaja suosittelee 30 kiloa painavan lemmikin päivittäisenä ylläpitoravintona.

Usein lemmikin laihtuminen saadaan alkuun helpoiten syöttämällä laihduttamiseen tarkoitettuja eläinlääkäriasemilta saatavia erikoisruokavalioita. Näitä on useampaa eri merkkiä, tarkemman informaation saa eläinlääkäriltä.
Myös kotiruokaa voi toki koettaa. Kotiruuan voi valmistaa mm. käyttämällä valmistusaineina rasvatonta keitettyä lihaa, vihanneksia, raejuustoa ja kaurapuuroa.

Ylipainoiselle lemmikille suositellaan ruokavalion lisäksi kohtuullista liikuntaa, koirille lenkkeilyä ja kissoille esimerkiksi leikittämistä tai hihnassa ulkoiluttamista. Kissoja voi myös pyrkiä aktivoimaan mm. laittamalla ruokakupin ja hiekkalaatikon eri kerroksiin, mikäli asunnossa on useampi kerros, jolloin kissa siis joutuu liikkumaan päivittäin rapuissa useamman kerran.
Liikunta on hyvä aloittaa varovaisesti, mikäli lemmikin liikunta on ylipainon seurauksena jäänyt vähemmälle.

On huomioitava, että muutkin syyt kuin liiallinen energian saanti kulutukseen nähden saattaa olla ylipainon syynä. Näistä yleisimpiä ovat mm. hormonaaliset ja psyykkiset tekijät. Mikäli on vähänkin viitteitä muuntuneeseen käytökseen tai muita sairauteen viittaavia oireita, tulisi lemmikki tutkia ennen laihdutuskuurin aloittamista.