Hammashoito

Hammaskivi

Hammaskivi muodostuu, kun hampaan pinnalle kertyy bakteerimassaa eli plakkia, jota syljen mineraalit kovettavat hammaskiveksi.
Näkyvin hammaskivimuodostus havaitaan hampaiden ulkopinnoilla, yleensä kulma- ja poskihampaissa. Plakkia ja hammaskiveä muodostuu myös hampaiden sisäpinnoilla ja ikenien alle. Ikenien alle kertyvän hammaskiven seurauksena ikenen aluskudos ja myös hammasta ympäröivä tukikudos tulehtuvat, ikenet alkavat vetäytyä ja hampaan kiinnityskudos löystyä. Pahimmillaan seuraa luukato ja hammas irtoaa.
Ientulehdus on plakin aiheuttama ja saadaan hoidettua. Mikäli tila on edennyt hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseen, ei paluuta terveeseen kudokseen ja ikeniin enää ole.
Hammaskivimuodostukselle altistavia tekijöitä ovat mm. pieni koko (esim. kääpiökoirat), pehmeä ravinto, väärässä asennossa olevat hampaat ja muut sairaudet esim. sokeritauti.

Oireet:

Pahanhajuinen hengitys on yleisin omistajan huomaama oire hammaskiven muodostumisesta.
Muita oireita ovat mm. verenvuoto suusta, hankala/kivulloinen syöminen, ruokahaluttomuus, jopa laihtuminen ja poikkeava käyttäytyminen suuontelon kivun seurauksena. Joissain tapauksissa havaitaan luutulehdusta ja paiseita hampaiden juurissa.
Lisäksi suuontelon bakteerit saattavat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa tulehduksia muualla elimistössä esim. keuhkoissa ja sydämessä.

Hoito:

Mikäli hammaskiveä on kertynyt, on se poistettava eläinlääkärissä. Toimenpidettä varten eläin on nukutettava. Hammaskivi poistetaan mekaanisesti (pihdeillä ja ultraäänilaitteella), minkä jälkeen hampaan pinnat kiilloitetaan.
Hammaskiven poiston jälkeen kotihoidolla on merkittävä osa uuden hammaskivimuodostuksen ehkäisyssä, sillä ilman säännöllistä hoitoa plakkia ja hammaskiveä muodostuu nopeasti uudelleen.

Hammashoito_Labbis_01

Puhtaat hampaat.

Hammashoito_Harja_01

Säännöllinen harjaaminen on tärkeää hampaiden hoidossa.