Polvitarkastukset

Virallisia polvitarkastuksia tehdään tietyille roduille perinnöllisen polvilumpion sijoiltaan menon toteamiseksi / poissulkemiseksi. Polvitarkastusta varten koiria ei koskaan rauhoiteta, vaan polvilumpion asento ja liikkuvuus tutkitaan käsin hereillä olevalta koiralta.

Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaan meno

On yleinen tyypillinen pienten koirarotujen synnynnäinen vaiva, jossa polvilumpio menee pois sijoiltaan.

Polvilumpio eli patella sijaitsee normaalisti tiukasti polven ”päällä”, reisiluun alapäässä olevassa telaurassa. Lumpio on kiinnittynyt reisilihakseen jänteen avulla ja on itse asiassa jänteeseen muodostunut luutuma. Alaosastaan jänne kiinnittyy sääriluun kyhmyyn. Polvilumpio liikkuu urassa jalkaa ojennettaessa ja koukistettaessa. Se myös suojaa polviniveltä.

Paellaluksaatio on yleensä perinnöllinen sairaus, jota siis esiintyy erityisesti pienillä koiraroduilla esim. kääpiömäyräkoira, chihuahua, kiinanpalatsikoira, pienet terrierit jne. Myös suuremmilla roduilla joilla polvikulma suorahko, voi luksaatiota esiintyä.

Luksaation syyt ovat moninaiset ja liittyvät reisiluun ja sääriluun muotoon ja asentoon, sekä jänteiden ja lihasten kiinnittymiseen polvinivelessä ja sen ympärillä sekä lantiossa.

Polvilumpion jatkuva epänormaali edestakainen liike voi vaurioittaa polvilumpion nivelen puoleista pintaa samoin kuin reisiluun nivelnastan pintaa. Siitä voi aiheutua kipua koiran liikkuessa.

Paellaluksaation tyypillinen oire on kolmella jalalla juokseminen. Koira saattaa kesken liikkumisen ulahtaa ja koukistaa takajalkaansa. Se saattaa juosta hetken kolmijalkaisena ja olla  pian tapahtuman jälkeen taas näennäisesti oireeton. Pahimmillaan polvilumpio voi toki olla sijoiltaan koko ajan.

Oireettomia koiria ei yleensä leikata, vaikka niillä todettaisiinkin polvilumpion sijoiltaan menoa kliinisessä tutkimuksessa (poikkeuksena suurikokoiset koirat). Vakava-asteisissa polvilumpion sijoiltaan menossa, hoito on kirurginen. Leikkausmenetelmiä on useita ja toimenpide arvioidaan aina koirakohtaisesti.

Tietyillä koiraroduilla polvilumpiot on tarkastettava ennen astutusta.

Kennelliiton polviohje

Polvilumpion luksaatio jaetaan eri asteisiin:

Aste

Löydökset

0

Polvilumpio ei luksoidu.

1

Polvinivel on lähes normaali. Polvilumpiota voidaan liikutella helpommin kuin normaalisti ja patella saadaan luksoitumaan mikäli polvea samalla ojennetaan. Patella saattaa luksoitua ajoittain, mutta se palautuu itsestään paikoilleen. Polvilumpion suoran siteen kiinnityskohta saattaa olla lievästi kiertynyt.

2

Polvilumpio on tavallisesti paikoillaan raajan ollessa ojennettuna. Lumpio luksoituu polvea koukistettaessa tai rotatoitaessa (kierrettäessä) ja pysyy poissa telaurasta kunnes se asetetaan takaisin paikoilleen. Sääriluun (tibia) yläosa on kiertynyt jopa 30 astetta sisäänpäin (pienet koirat).

3

Polvilumpio on yleensä luksoituneena. Lumpio saadaan asetettua tilapäisesti paikoilleen. Sääriluun yläosa on kiertynyt jopa 30–60 astetta.

4

Polvilumpio on pysyvästi sijoiltaan, eikä se pysy telaurassa ilman leikkausta. Sääriluun yläosa kiertynyt jopa 90 astetta.