KENNELYSKÄÄ ON NYT PALJON LIIKKEELLÄ

Kennelyskä on koirien herkästi tarttuvaa ylähengitystietulehdus, jonka aiheuttavat eri hengitystievirukset, yleisimmin parainfluenssavirus yhdessä tai ilman Bordetella bronchiseptica bakteerin kanssa. Myös adenoviruksien ja herpesviruksien on osoitettu olevan tarttuvan keuhkoputkitulehduksen taustalla.
Suurin osa tartunnoista on taudin lieviä muotoja.
Itämisaika on keskimäärin 4-7 päivää. Hengitysteihin päässeet virukset vaurioittavat hengitysteiden epiteelisoluja aiheuttaen elimistön vastustuskyvyn laskua. Henkitorven ja keuhkoputkentulehduksen akuutti vaihe kestää noin 5 päivää ja sairauteen liittyvä yskä noin kaksi viikkoa.
Vetoisat, kylmät ja kosteat olosuhteet yhdistettynä runsaisiin koirien välisiin kontakteihin kasvattaa tartuntapainetta.

Oireet:
Yleisin oire on ajoittaiset yskänpuuskat. Oirekuvan alkaessa yhtäkkisesti omistaja saattaa epäillä, että koiran kurkkuun on tarttunut jotain. Koira voi kakoa limaa ja joskus voimakkaan yskänpuuskan seurauksena jopa oksentaa. Muita oireita ovat silmä- ja sierainvuoto. Vakavasti sairastuneet koirat ovat uupuneita, ruokahaluttomia ja niillä voi olla kuumetta. Tällöin tauti on edennyt keuhkokuumeeksi ja on syytä hakeutua eläinlääkäriin.

Suurin osa koirista paranee kennelyskästä 10-14 vuorokauden kuluessa ilman hoitoa.
Toipuvalle koiralle tärkeää on riittävä lepo.
Oireiden lievennyttyä on pidettävä riittävästi taukoa ennen kuin koiraa taas rasitetaan.
Jos koiran kliiniset oireet jatkuvat yli kahden viikon ajan, jatkotutkimukset ovat tarpeen.
Myös mikäli koiralla on yleisoireita (kuume yms), on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Kennelyskän saa useimmiten tiiviissä koirakontaktissa, esimerkiksi koirapuistoissa. Jos koira on saanut kennelyskä- tartunnan, niin koiran ulkoiluttamista yleisillä koirien ulkoilutuspaikoilla tulee välttää.
Kennelyskärokotus tai edes sairastettu kennelyskä ei suojaa koiraa täydellisesti sairastumiselta. Rokottaminen ei anna täydellistä suojaa kaikille kennelyskän aiheuttajille. Tartuntariskistä huolimatta rokotetut koirat sairastuvat yleensä rokottamattomia paljon lievemmin.